Header image

Door: Jip Kreijns

Een restauratie is idealiter sterk en esthetisch. De ervaring met restauraties die helemaal van zirkoniumdioxide zijn vervaardigd, is veelbelovend.

In Nederland heeft tandarts-gnatholoog Ben Derksen ervaring met de volledig van zirkonium vervaardigde kroon. Als traditioneel voorstander van goud als restauratiemateriaal merkt hij dat de moderne patiënt goud steeds minder waardeert. Een restauratie moet wit zijn. Derksen is daarom steeds op zoek gegaan naar alternatieven. Want goud is ook erg duur geworden.

De FullZir restauratie als betaalbaar alternatief
Er dient zich een betaalbaar alternatief voor de gouden kroon aan: de FullZir kroon. Dit is een restauratie die voor 100% uit het sterke zirkoniumdioxide bestaat en door de Excent laboratoria wordt vervaardigd. Voor de gebieden in de mond waar de esthetiek niet prevaleert, is de FullZir-restauratie een alternatief. De esthetiek is (nog) niet als die van een restauratie met opgebakken porselein. Dat komt door het materiaal zirkonium zelf. In gesinterde vorm is het niet erg translucent. De huidige FullZir-restauratie heeft daardoor niet de levendigheid van opgebakken porselein. Daarnaast zijn de inkleurmogelijkheden nog te zeer in ontwikkeling voor toepassing in de esthetische zone. Wel is het mogelijk om een kleurschakering van cervicaal naar occlusaal aan te brengen. Mede hierom vindt de patiënt een FullZir kroon op een verre 1e of 2e molaar veel mooier dan goud. Er is dan ook al een duidelijk indicatiegebied voor.

Geen slijtage van de antagonisten
Volgens Derksen veroorzaakt zirkonium geen slijtage van de antagonisten. Dat komt door de extreme gladheid van het materiaal. Deze is te danken aan de dichtheid van de deeltjes waaruit een 100% zirkoniumkroon is opgebouwd. Bovendien hoeft een FullZirrestauratie veelal niet ingeslepen te worden. Dat komt weer omdat deze kronen bijna volledig digitaal gemaakt worden. Derksen gebruikt de intra-orale scanner van iTero om digitaal af te drukken. Deze scanner legt de beet in maximale occlusie vast, waardoor een precies passende restauratie wordt geleverd. Het voordeel van de occlusale pasvorm is dat de tandarts in beginsel niet aan de FullZirrestauratie hoeft te slijpen. Is dat toch nodig, dan kan dat ter preventie van microcracks alleen met een fijne diamant met ruime spraykoeling. Daarna moet de oppervlakte glad gemaakt worden met speciale rubbers. 

Implantaatgedragen suprastructuur
Een ander indicatiegebied voor de sterke FullZir-restauratie lijkt de implantaatgedragen suprastructuur. Implantaatgedragen restauraties krijgen meer te verduren vanwege de onbeweeglijkheid van de dragende implantaten, waardoor ‘chipping’ wordt bevorderd. In de niet-esthetische zone zou FullZir dat probleem kunnen elimineren. Derksen paste overigens ook al een soort hybride restauratie toe. De minder esthetische restauratie voor achterste elementen is dan volledig van zirkonium, terwijl die in de esthetische zone bestaat uit veneerporselein gebakken op het “teruggeslepen” zirkonium.

Eigenlijk moet elke moderne tandarts van deze nieuwe restauratieve mogelijkheid kennisnemen.

Meer informatie?  

Neem contact op met uw Excent tandtechnisch laboratorium
Tel. 0800-3300000
Email info@excent.eu
Bezoek website http://www.excent.eu/locatievinder/ of http://www.excent.eu/educa-club/

Ben Derksen is als tandarts werkzaam in zijn tandartspraktijk Rijnzigt in Arnhem en verzorgt als gastdocent de lezing “FullZir®, eindelijk een alternatief voor goud” voor de Excent Educa Club 2011

Je kunt reactie op dit artikel volgen via RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Reageer op dit artikel

Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes