Header image

We spreken er al heel lang over maar nu is het eindelijk zover: CAD/CAM doet zijn intrede in de frametechniek binnen uw Excent tandtechnisch laboratorium!

”Vuile afdeling”
De frame-afdeling binnen onze locaties staan bekend als een”vuile afdeling” want we hebben te maken met dupliceerapparatuur, ovens, gietmachines en zandstralers. Om nog maar niet te spreken over electrolytisch glansbad en de slijp-en polijstmachines. Om deze arbeidsintensieve processen uit de analoge productiemethode zoveel mogelijk te verminderen gaan we de eerste stappen zetten in de digitale framevervaardiging.

Proces digitale framevervaardiging
Het proces begint met het zgn. Computer Aided Design (CAD):
Met een scanner wordt van het gipsmodel een driedimensionele digitale afbeelding zichtbaar gemaakt op een computerscherm. Met speciale software wordt deze data digitaal opgeslagen voor design. De frametechnicus doorloopt op zijn/haar scherm de verschillende stappen in het surveyen en bepalen van de ondersnijding van de ankerelementen. Daarna start hij/zij met het designen van het onder- of bovenframe. Hierbij heeft hij/zij de keuze uit een hele reeks van vormen en diameters voor ankers, minor connectors en major connectors, maar ook reliëfuitvoering voor de bovenplaat.


Voor het onderdeel CAM, oftewel de uitvoering van de ingebrachte data hebben we 2 mogelijkheden:
Rapid Prototyping: het laboratorium krijgt het geheel uitgevoerd in uitbrandbare kunststof, wat dus nog moet worden opgezet, ingebed, uitgebrand en gegoten en afgewerkt. De andere mogelijkheid bestaat uit Metal Laser Sintering: Door middel van laserstralen wordt het frame laag voor laag opgebouwd met miniscule Chroom-Kobalt- of Titaniumpartikels in een speciaal hiervoor bestemde inerte ruimte. Het hieruit verkregen resultaat wordt hierna afgewerkt en gepolijst.

Snel, eenvoudig en voorspelbaar
De digitale overdracht van data maakt dat de produktietijd en leveringstermijnen drastisch worden ingekort. Niet alleen verdwijnen allerlei chemische stoffen uit het proces, ook vallen arbeidsintensieve stappen uit de analoge produktiemethode weg en word de produktietijd per frame gereduceerd van 2,5 uur naar 75 minuten.
Ook is er winst in materiaalverbruik, in plaats van 25 gram is er nog maar 10 gram Chroom-Kobalt nodig.
We winnen met deze methode op meerdere vlakken: in tijdwinst, energie-efficiëntie en een constante kwaliteit.
 
Klik blackjack online casino games voor een video over Metal Laser Sintering

Meer informatie?  

Neem contact op met Rob Markus
Tel. 0800-3300000
Email r.markus@excent.eu
Of bezoek website http://www.excent.eu/contactformulier/

Rob Markus is als kwaliteitsmanager werkzaam bij Excent Tandtechniek.

Je kunt reactie op dit artikel volgen via RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Reageer op dit artikel

Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes